Jan Blanken route
Deze route leidt je door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755 – 1838) het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk en langs uniek gelegen forten zoals Fort Vreeswijk, Werk aan de Korte Uitweg, Lunet aan de Snel, Fort Honswijk, Fort Everdingen, Fort Asperen, GeoFort en Fort Vuren. Verder fiets je door historische vestingsteden, polders met prachtige vergezichten en ontdek je de vele sluizen van Jan Blanken.


Liniepontje
Zin in een vaartochtje op de rivier? De Liniepont pendelt in de zomermaanden over de Lek tussen drie verdedigingswerken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Dit pontje is er speciaal voor wandelaars en fietsers die dit gebied beter willen leren kennen.

Fort Everdingen
Fort Everdingen is een fort uit de negentiende eeuw dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werd gebouwd op de plek waar de Lekdijk en Diefdijk bij Everdingen samenkomen. Er zijn drie sluizen bij het fort, die inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg mogelijk maakt. Zo moest voorkomen worden dat vijandelijke legers via de Lekdijk of de rivier door de waterlinie heen konden breken. Tegenwoordig zijn hier bierbrouwerij Duits & Lauret en een camping gevestigd.
forteverdingen.com

Rondje Diefdijk
De Diefdijk is een waterstaatkundig begrip. Naast een belangrijke waterkering is het een bijzonder landschap met een keur aan verdedigingswerken. Fietsend tussen de dijken, uiterwaarden, forten en batterijen is de geschiedenis voelbaar. Aan de Diefdijk vind je ook de doorgezaagde bunker, een groepsschuilplaats die in 1940 is gebouwd. De bunker is in 2010 in tweeën gedeeld door een stuk van ongeveer een meter breed los te zagen en te verwijderen en is sindsdien een attractie voor bezoekers. 

Forten, bunkers en inundatiekanalen, in Culemborg is nog genoeg te zien van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie, aangelegd tussen 1815 en 1940, bestond uit een 85 kilometer lange strook land die zo’n 40 centimeter onder water kon worden gezet. Zo kon ons kleine land de vijand op veilige afstand houden. Maak kennis met de highlights van de Linie, struin door de ongerepte uiterwaarden van de Lek of steek met een klein pontje de rivier over, pauzeer in een tot restaurant omgebouwd fort of strijk neer op een Culemborgs terras.  

CULEMBORG,

STAD VAN DE WATERLINIE