Online events en techniek:
Tips, do's en don'ts van de expert

Waar begin je? Houd deze volgorde aan:

Eerst de inhoud, doel en doelgroep van je online event... 
Net zoals we dat altijd deden en doen bij live, aldus expert en adviseur René Pouwelse.

Dan de vorm... 
Maken we een soort TV-show? Of een TED talk? Een quiz? Of een virtueel congres met talloze subsessies? 


En dan pas de techniek...
Allemaal variabelen die uiteindelijk ook de techniek beïnvloeden. In mijn optiek dus de derde fase. En als je al die informatie hebt verzameld, kun je naar een professional stappen en die zal je dan adequaat adviseren

3 tips: de juiste studio voor jouw event

Volgens Pouwelse zijn er drie gouden tips voor opdrachtgevers:

  • 1. Steek jouw energie in inhoud en vorm, techniek is voor de professional
    Maak het jezelf makkelijk, steek je energie in de inhoud en de vorm en schakel voor de techniek een professional in. Die heeft de kennis van nu en weet hoe jouw programma het best over het voetlicht gebracht kan worden.
  • 2. Techniek is kostbaar, maar bij online events van onschatbare waarde
    Realiseer je dat techniek kostbaar, maar bij een online event van onschatbare waarde, is. Bij online events is techniek cruciaal, bespaar daar niet onnodig op.
  • 3. Kies voor een regisseur/showcaller
    Schakel een regisseur/showcaller in. Die heeft kennis van zowel inhoud, vorm als techniek en is in staat jouw wensen en verwachting te vertalen naar techniek en technici. Dat zijn namelijk twee verschillende werelden met verschillende vormen/typen van informatie.

Licht, geluid, camera bij online events

Wat zijn belangrijke dingen om te weten als het gaat om de techniek rondom online events? Licht, geluid, camera, decor en platform. In dit artikel gaat René Pouwelse onder meer met tips en checklisten punten langs de av-techniek van een online event. Dit deelt hij bijvoorbeeld onder het kopje geluid:


'Wat bij online wel een aandachtspunt is, is ‘vertraging’. Doordat het beeld en geluid wordt ‘gecodeerd en geconverteerd’ en ook omdat er vaak tussen camera’s en de stream een aantal ‘kastjes’ zit die dit doen, kan er vertraging optreden. Geluid wordt namelijk sneller gecodeerd dan beeld en dan komt het geluid dus eerder aan dan het beeld. En dan is je uitzending niet ‘lip-sync’.

10 tips en 5 don'ts: gebruik geen WiFi

Naast 10 tips ook 5 punten waar je de vingers niet aan moet branden:

  1. Ga niet streamen via Wifi 

  2. Maak het niet te lang, online kijken is vermoeiend. Bouw eventueel een pauze in maar zorg dat je een ‘teaser’ of ‘cliffhanger’ hebt om de kijker te enthousiasmeren op tijd terug te zijn. 

  3. De kijker laat zich niet dwingen maar informeer en enthousiasmeer om hem geboeid en betrokken te houden. 

  4. Let op het afspelen van muziek waar auteursrechten voor gelden. Kies eventueel voor rechtenvrije muziek. Dit geldt ook voor videocontent die je vooraf produceert. 

  5. Gebruik geen zwart achterdoek als decor. Hierdoor wordt het beeld ‘plat’ en saai.