In az groeninge ben je als verpleegkundige meer dan een uitvoerder. We bieden je ondersteuning om jouw job professioneel en met eigen verantwoordelijkheid te volbrengen. Daarnaast is het kenmerkend voor ons zorgmodel dat je je als verpleegkundige kan focussen op kerntaken in de zorg, door je te ontlasten van zaken die collega's in andere functies overnemen.
In az groeninge word je als verpleegkundige ondersteund door paramedici en ondersteunende diensten, die elk vanuit hun expertise het zorgteam aanvullen. Zo werk je als verpleegkundige nauw samen met logopedisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, diëtisten en medewerkers van de psychologische dienst, sociale dienst en dienst zingeving.
Onder andere op onze afdeling neurologie is er een sterke multidisciplinaire samenwerking. Dagelijks is er overleg tussen de verschillende disciplines over patiënten met een hoge therapienood, en wekelijks sluiten op het multidisciplinair overleg ook neurologen en de revalidatiearts aan. “Ons doelpubliek heeft echt nood aan multidisciplinaire zorg”, zegt hoofdverpleegkundige Leen. “Veel van onze patiënten ondergingen een beroerte en verliezen daarbij wat van hun zelfstandigheid. Dat is behalve fysiek ook mentaal zwaar, waardoor een psycholoog of iemand van dienst zingeving voor onze patiënten een grote meerwaarde heeft."
(Lees verder onder de video)
Ook voor jou als verpleegkundige biedt de wisselwerking met therapeuten voordelen, zegt Leen. “De therapeuten beantwoorden onze vragen over de beste positie voor een halfzijdig verlamde patiënt, of helpen bij een transfer van patiënt naar de zetel. Dat is therapie voor de patiënt maar tegelijk ontlastend voor de verpleegkundige.” Dat geldt ook voor logopedisten, die een belangrijke rol vervullen tijdens de maaltijden.
Je kan als verpleegkundige daarnaast ook rekenen op de expertise van ergotherapeuten, diëtisten en de sociale dienst (die mee begeleiden op vlak van sociale, psychische, administratieve en relationele moeilijkheden). “Zo kijkt iedereen in het multidisciplinaire team vanuit zijn eigen bril mee", zegt hoofdverpleegkundige Leen. "Die expertise is nodig op een dienst waar zo veel unieke patiënten hun eigen begeleiding nodig hebben.”
Je krijgt als verpleegkundige een aantal patiënten toegewezen die je voor de duur van je shift continu opvolgt. Als verpleegkundige krijg je gemiddeld 8 patiënten toegewezen, gebaseerd op de richtlijn waarop zorg haalbaar en veilig kan gebeuren. Op het bord in de gang is voor andere zorgprofessionals of familie duidelijk welke verpleegkundige verantwoordelijk is voor welke kamers.
“Dat je in az groeninge als verpleegkundige gedurende je shift verantwoordelijk bent over dezelfde patiënten in één zone, geeft overzicht en structuur", zegt verpleegkundige Katia. "Zelfs al zouden het toevallig allemaal patiënten met een zware pathologie zijn. In dat geval kan je nog altijd met een collega afstemmen of vragen om even bij te springen. Die rust en het vertrouwen is belangrijk, omdat je veel minder angst hebt om dingen te missen bij je patiënt.”
“Ik vind het een groot voordeel om te werken in zones met elk onze verantwoordelijkheid over onze patiënten”, zegt Katia. “Voor ik in az groeninge werkte, werkte in een systeem waarbij ik een halve gang of tijdens avondshiften zelfs een hele gang overzicht moest houden over de patiënten. Maar je kan niet voor meer dan twintig patiënten alles in het oog houden én hun dossiers op de computer invullen, met daarbovenop nog kans op een acute situatie. Dan mis je sowieso dingen, met soms ernstige gevolgen. Alleen al de vrees om dingen te missen, kan angst veroorzaken die functioneren moeilijker maakt.”
Az groeninge hecht veel belang aan presente zorg, en voorziet daarom mogelijkheden voor jou als verpleegkundige om zo vaak mogelijk persoonlijk contact te hebben met je patiënt. Zo is er overdracht aan bed: de overdracht tussen de verpleegkundigen van vroeg- en laatdienst gebeurt aan het bed van je patiënt, aan de hand van de ISBAR-methode. Volgens hoofdverpleegkundige Leen komt dit de continuïteit van je zorg ten goede, en creëert het een extra observatiemoment van je patiënt. Als je jouw patiënt overneemt, zie je onmiddellijk hoe het met hem of haar gaat. Het is ook een kans om je patiënt te betrekken in het gesprek.
Om voldoende afstemming tussen jou en je patiënt mogelijk te maken, voorziet het ziekenhuis ook de mogelijkheid om je dossiers aan het bed van je patiënt op de computer in te vullen. Voor meer persoonlijk contact hangt in elke kamer ook een patiëntenbord waarop je patiënt zijn doelstellingen of voorkeuren kenbaar kan maken aan zorgverleners.
Als verpleegkundige zijn er heel wat collega's die je ondersteunen. Niet enkel je collega-verpleegkundigen, maar ook anderen die taken van je overnemen of ontlasten waar mogelijk. Zo kan jij je focussen op je kerntaken in de zorg.