Het is een gouden formule gebleken, de Supercar Challenge. Een combinatie van professionals, semi-pro’s en gentleman-drivers in supersnelle GT’s en toerwagens, in semi-endurance races, op de mooiste circuits in binnen- en buitenland.
Na het verzoek van enkele deelnemers iets nieuws en uitdagends van goede kwaliteit neer te zetten, zijn we in 2001 gestart als opvolger van de “Supercar Cup”. Het werd allemaal mogelijk gemaakt door onder andere Bauke Geersing, toenmalig voorzitter van de N.A.V en Wim Noorman, die voorstelde zijn “Marcos Mantis Cup” te integreren. En natuurlijk meerdere klassesponsors van het eerste uur.
De eerste jaren waren niet eenvoudig. De klasse moest zich bewijzen voor rijders en voor racepromotors om op populaire evenementen een startplaats te krijgen. Na twee jaar werd afscheid genomen van de N.A.V, het was tijd geworden om de organisatie volledig in eigen handen te nemen. Een organisatie die net als in het begin nog steeds bestaat uit een groot aantal vrijwilligers met een echt autosporthart. Zonder hen zouden wij niet kunnen bestaan.
OVER DICK VAN ELK
Voor mijzelf, met racen gestart in 1998, zijn de veranderingen ook groot. In de begin jaren ging ik, samen met mijn toen nog kleine zoontje Berry, met de racewagen achter een busje op een autoambulance naar de circuits. En met als enige vorm van onderdak een partytentje. Nu hebben we een complete karavaan met touringcar, racetrailer en een bus. Daarnaast ook nog twee racewagens op trailers, waaronder de Mosler van Berry en 15 ton materiaal voor de hospitalitytent waar we rijders en gasten ontvangen. Wat gebleven is, is het plezier. Het plezier in het racen, maar ook het organiseren en het contact met de teams en rijders, de organisaties in binnen- en buitenland en natuurlijk ons complete team van SC-vrijwilligers.
HIGHLIGHTS PER SEIZOEN
2001
De allereerste race van de nieuwe (Dutch) Supercar Challenge werd verreden op het TT-circuit van Assen. Er stond al direct een vol veld van 43 wagens aan de start verdeeld over vijf divisies.
2002
In de winter was veel aandacht besteed aan een betere kalender, leukere evenementen en waar mogelijk dubbele races, met één op zaterdag en één op zondag. Het resulteerde in meer variëteit en 12 races op 8 evenementen.
2003
Na twee jaar onder de paraplu van de NAV te hebben gewerkt werd het tijd de gehele organisatie over te nemen en zelfstandig verder te gaan. V-Max Racing Management B.V werd opgericht en de organisatie werd verder uitgebreid met een aantal vrijwilligers.
2004
Door de stijgende reputatie van de Dutch Supercar Challenge in het buitenland kreeg de organisatie uitnodigingen om in Duitsland deel te nemen aan GTP en BERU TOP10 evenementen. Dankzij een genereus aanbod van Wim Noorman van Eurotech kon de complete hospitality-unit van Marcos overgenomen worden.
2005
Het seizoen van 2005 zal voornamelijk in de boeken gaan als een heel erg nat seizoen. Daarnaast was er een sponsorovereenkomst afgesloten met MotorsTV, alle evenementen werden uitgezonden in 14 miljoen huishoudens verspreid over Europa.
2006
Tot aan de seizoensafsluiter op Assen –die overigens voor het eerst in eigen beheer werd georganiseerd– was het spannend in de meeste kampioenschappen.
2007
2007 stond in het teken van de grotere professionalisering van de klasse. Vanaf dit seizoen trad Renate Vissers in vaste dienst bij de organisatie en werd in Breda een eigen kantoorpand betrokken. Ook in publicitair opzicht was het een topjaar.
2008
In 2008 ontstond binnen de Dutch Supercar Challenge de Mosler Challenge, waaraan rijders van een Mosler deel konden nemen. Tevens was de Sport II-divisie opgericht, de nieuwe opstapklasse in de DSC.
2009
Naast de organisatie van de Dutch Supercar Challenge stond het jaar 2009 voor de organisatie ook in het teken van het organiseren van de Zolder Superleague. Een nieuw concept, dat uiteindelijk vele duizenden bezoekers naar het circuit trok en een goede basis legde voor de toekomst.
2010
In 2010 kende de Dutch Supercar Challenge weer een zeer mooie kalender, met races op onder andere Silverstone, de Nürburgring, Spa Francorchamps en Zandvoort. 2010 was ook het jaar van de intrede van de BRL in de klasse.
2011
In alle divisies was de strijd om het kampioenschap uitermate spannend, en de beslissing viel dan ook veelal pas in het laatste raceweekend. 2011 was ook het jaar van de 24h of Zolder, waarin de DSC zijn eerste endurance wedstrijd van zes uur reed.
2012
In 2012 kende de Supercar Challenge zes divisies. De GTB-divisie werd geïntroduceerd. Het was bovendien het eerste seizoen dat de klasse niet meer als 'Dutch Supercar Challenge, maar als 'Supercar Challenge' door het leven ging.
2013
De introductie van een nieuw startveld: de Superlights. Een divisie bedoeld voor lichtgewicht sportwagens. De kalender telde in 2013 acht evenementen, met bovendien een uitstapje naar de Slovakia Ring in Slowakije.
2014
In 2014 werd er een overstap gemaakt naar Pirelli als nieuwe bandenleverancier. Deze overstap werd bij veel rijders positief ontvangen. Een andere verandering was er op TV gebied. Vanaf 2014 werden alle uitzendingen uitgezonden op RTL 7. En met 8 raceweekenden in 2014 was er ook weer volop actie op de baan!
2015
Een jubileum jaar voor de Supercar Challenge! In 2015 bestond deze klasse namelijk alweer 15 jaar! Verdeeld over het jaar werden er weer 8 raceweekenden georganiseerd met een mooie uitstap naar het altijd mooie circuit van Brands Hatch.
2016
Met een uitdagende kalender met 8 raceweekenden werd het wederom een grandioos jaar voor de Supercar Challenge. Zo werd er een bezoek gebracht aan het circuit van Snetterton in Engeland en in het circuit van Oscherleben in Duitsland.
2017
Voor het eerst in de geschiedenis van de Supercar Challenge werd er gereden op het mooie circuit van de Red Bull Ring in Oostenrijk. Daar waar het op zaterdag met bakken uit de hemel kwam en waar op zondag de zon gelukkig weer terug was!
2018
Dit seizoen werd er alleen gereden op circuits in Nederland en België. Een bewuste keuze zodat het voor de rijders op alle gebieden aantrekkelijk bleef om te blijven racen. Met hoogtepunten tijdens de Jumbo Race Dagen en de Gamma Racing Day.
2019
Ieder jaar is het weer een uitdaging om een kalender voor de rijders van de Supercar Challenge op te stellen. Natuurlijk wordt er gekeken dat er gereden wordt tijdens leuke evenementen, maar ook wordt er gekeken naar de circuits. In 2019 werd er wederom een nieuw circuit aangedaan: Circuit Magny Cours in Frankrijk, de meningen waren unaniem: het is even een stuk rijden, maar wat is het een gaaf circuit!
2020
2020 zal voor altijd de boeken in gaan als het jaar waarin het coronavirus de wereld tot stilstand heeft gebracht. Ook voor de Supercar Challenge was opgeven de makkelijkste optie, maar met twee evenementen in Zandvoort en twee in Assen is er alsnog alles aan gedaan om de rijders van alle klassen een waanzinnig seizoen te laten beleven!
2021
In 2021 zal de kalender als vanouds weer vol met raceweekenden staan. De races in Spa en Zolder keren na een jaar afwezigheid weer terug op de kalender en ook het circuit van Hockenheim kan een bezoek van de Supercar Challenge verwachten. Ook is 2021 het debuutjaar van de nieuwe VRM BMW M2 Cup.
2022
In 2022 wordt er steeds meer gekeken hoe alle raceklassen van VRM optimaal tot hun recht kunnen komen. De Supercar Challenge blijft dé klasse binnen VRM waarbij racen voor iedereen toegankelijk blijft met diverse automodellen. Er is weer een grandioze kalender opgesteld waarbij acht race weekenden zijn opgesteld vanaf april tot en met eind oktober.
2023
Ook in 2023 staan er wederom weer 8 race weekenden op het programma voor de Supercar Challenge. In april worden tijdens de Voorjaarsraces op Zandvoort de eerste races van het seizoen gereden. Daarna volgen er nog races op TT Corcuit Assen in NL, races op Zolder en Circuit Spa Francorchamps in BE. Wat 2023 speciaal maakt is dat er ook weer gereden wordt op de Red Bull Ring, voor zowel rijders als organisatie het uitstapje van het jaar!!